wodniacy.net
http://wodniacy.net/

Chleb
http://wodniacy.net/viewtopic.php?f=17&t=180
Strona 1 z 2

Autor:  ManaT [ 26 lut 2015, o 03:36 ]
Tytuł:  Chleb

Chleb to nasz najpowszedniejszy rarytas. Bez niego inne smaki bledną i sił brak, nie tylko do wiosła.

Zapach pieczonego chleba w domu, szczególnie rano, jak trzeba wstawać, jest czymś co wchłania się z uwielbieniem całym sobą. Sen znika, pojawia się radość. Normalnie idylla, to samo pod namiotem :mrgreen:

No dobra, koniec kadzenia, do roboty,
Żeby chleb był chlebem musi być na zakwasie, i od tego zaczniemy.
Potrzebna mąka żytnia, ja używam żurkowej typ 1200.

Obrazek

Ze 4-5 łyżek mąki wsypuje do naczynia

Obrazek

dolewam pół kubka zimnej wody

Obrazek

Dokładnie mieszam, ma być jak gęsta śmietana

Obrazek

Przykrywam berecikiem - Bornholmina home made

Obrazek

i odstawiam do szafki wiszącej (ciemno i ciepło)
------------------

jutro rano dołożę łyżkę mąki, doleję odrobinę wody, wymieszam dokładnie, i tak przez 4-6 dni
c.d.n.

Autor:  eltech [ 26 lut 2015, o 09:42 ]
Tytuł:  Re: Chleb

myślałem ze w zakwasie latają drożdże jeszcze :roll: :roll: :roll:

Czekam z niecierpliwością na ten chlebuś nasz powszedni ale na spływie ciężko będzie w namiocie tę szafkę powiesić żeby zakwas miał ciemno i ciepło :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

no to może w oczekiwaniu aż się wytworzy zakwas spróbujesz innej metody - ta jest bardziej przeznaczona własnie na wyprawę ale mozna i w domu.

Chleb na drożdżach i piwie

1 szklanka mąki (plus mały zapas do podsypywania przy zarabianiu ciasta)
pół paczki sypkich drożdży Instant (1 paczka odpowiada 25g naturalnych drożdży)
pół płaskiej łyżeczki soli (jej ilość zależna jest od preferencji smakowych )
piwo (gatunek piwa ma wpływ na goryczkowaty smak chleba)
łyżeczka masła śmietankowego
Jak można zauważyć, w przepisie brakuje wody. No cóż - została zużyta na ugotowanie zupy i herbaty.
Mąkę mieszamy z drożdżami oraz solą. W międzyczasie rozgrzewamy masło. Do mącznej mieszanki dodajemy piwo, lekko zarabiamy a następnie wlewamy roztopione masełko i całość dobrze urabiamy. Jeśli mamy wrażenie, że ciasto wymaga jeszcze odrobiny płynu - dodajemy piwa. Jeśli jest zbyt kleiste - podsypujemy mąką. Całość powinna być pulchno-elastyczna. Ciasto powinno tylko lekko się lepić. Jeśli jest gotowe - odstawiamy do wyrośnięcia w pobliżu ogniska, ale nie za blisko. Po około 30 min powinniśmy zauważyć wyraźny jego wzrost o 1/3 a czasem nawet i o połowę objętości.
Piec oczywiście można w menażce w ognisku albo w jakiejś misce,
Albo w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez jakieś 30 - 45 min.

Autor:  bogdan [ 26 lut 2015, o 22:24 ]
Tytuł:  Re: Chleb

Lechu ManaT wie co robi.
Zakwas można zabrać ze sobą zamiast go robić na trasie
a chleb na zakwasie to marzenie 8-) .
Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy :oki: .

Autor:  eltech [ 26 lut 2015, o 22:30 ]
Tytuł:  Re: Chleb

no - Boguś ja wiem że tak jest ale zanim zakwas się zrobi to coś jeść trzeba i w tym pomoże mój przepis :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Autor:  bogdan [ 26 lut 2015, o 23:24 ]
Tytuł:  Re: Chleb

Muszę Lechu spróbować Twojego przepisu,
tym bardziej że to sama natura.
Czytałem wczoraj;jakie piwa w tym roku wygrały w Polsce
i jeszcze jestem w szoku.
Żadna wielka kompania piwna nie przeszła :lol: :lol: :lol: ,
jedynie małe browary z niewielką produkcją :brawo: .
Żadne Żywce,Tychy,Lechy,Okocimie,Piasty,Hajnekeny ni Tuborgi :lol: :lol: :lol: .

Autor:  Maga [ 26 lut 2015, o 23:28 ]
Tytuł:  Re: Chleb

To ja się hm pochwalę też może domowym chlebkiem...

Obrazek

Obrazek

Autor:  eltech [ 27 lut 2015, o 03:19 ]
Tytuł:  Re: Chleb

piękne bochny pieczesz Maguś. :brawo: :brawo: :brawo:

Może podrzuć jakiś przepis

Autor:  Czołg [ 27 lut 2015, o 08:32 ]
Tytuł:  Re: Chleb

Mniamuśne takie spękane. Takie właśnie lubię :oki:

Autor:  eltech [ 27 lut 2015, o 08:57 ]
Tytuł:  Re: Chleb

i dobrze wypieczone - z chrupiącą skórką - mniam :brawo: :brawo: :brawo:

Autor:  Maga [ 27 lut 2015, o 10:33 ]
Tytuł:  Re: Chleb

Dwa różne przepisy, dwa różne zaczyny. Ale dokładnych przepisów muszę poszukać, żeby je jakoś klarownie tutaj wyłożyć. Przyznaję się, że od sierpnia nie robiłam.

Czołg napisał(a):
Mniamuśne takie spękane.

eltech napisał(a):
i dobrze wypieczone - z chrupiącą skórką

Chrupiąca skórka jest wynikiem głęboko przemyślanej strategii, wielu lat pracy i wyrzeczeń, mistrzowskiej sztuki kulinarnej, wymaga znajomości czarów, uroków i zaklęć. (G... prawda :P )

Autor:  bogdan [ 27 lut 2015, o 13:20 ]
Tytuł:  Re: Chleb

Pamiętam taki jak Twój Maga chlebek u mojej babci. 8-)
Cieplutki smarowało się świeżym masełkiem prosto z maśnicy(maśniczki)
a popijało się chłodną maślanką z pływającymi w niej krupami masła 8-) 8-) 8-) :oki:

Autor:  ewa [ 27 lut 2015, o 13:29 ]
Tytuł:  Re: Chleb

To jak z tym przepisem? :tupu:

Autor:  ManaT [ 27 lut 2015, o 19:43 ]
Tytuł:  Re: Chleb

Zakwas trzeba teraz dożywiać, codziennie 1-2 łyżki mąki żytniej żurkowej i trochę wody, tak do konsystencji gęstej śmietany, dokładnie mieszamy i odstawiamy do holta, ciemno i w sam raz ciepło :)

Autor:  eltech [ 27 lut 2015, o 20:25 ]
Tytuł:  Re: Chleb

a długo tak trzeba będzie jeszcze odżywiać ???

Autor:  ManaT [ 27 lut 2015, o 20:31 ]
Tytuł:  Re: Chleb

A to w pierwszym poście napisałem, tylko czytać trzeba :mrgreen: :mrgreen:
ManaT napisał(a):
jutro rano dołożę łyżkę mąki, doleję odrobinę wody, wymieszam dokładnie, i tak przez 4-6 dni

Autor:  ManaT [ 27 lut 2015, o 20:43 ]
Tytuł:  Re: Chleb

Później zakwas masz na bieżąco, zabierasz co trzeba do chleba, do reszty dodajesz mąki, wody i następnego dnia masz gotowy do użycia. Jak trzeba przechować zakwas na dłużej to wystarczy go "uśpić" czyli wstawić do lodówki. W zakręconym słoiczku może stać tygodniami, po wyjęciu i dożywieniu startuje szybciutko.
Miałem dzisiaj piec, i zakwas był, ale przyszedł kolega i uprosił :) Ja upiekę w drugiej kolejności.

Autor:  ManaT [ 21 sie 2015, o 22:04 ]
Tytuł:  Re: Chleb

Piekł się, piekł i upiekł.

Obrazek

Kształt ma trochę dziwny bo to chleb z maszynki.
Z maszynki bo fajnie jest się nie narobić a zrobić.

Potrzebna maszyna do chleba i 5 minut żeby przygotować chlebek do pieczenia.
Przepis sprawdzony wielokrotnie i nigdy mnie nie zawiódł, ważne żeby maszynka dobrze mieszała, ja preferuję takie z dwoma mieszadłami.

Kolejność dodawania składników jest ważna.
- najpierw woda 333ml (taki mam kubek)
- zakwas 200g
- drożdże zwykłe 10g (maszyna daje ciastu na wyrośnięcie tylko ok godziny dlatego zakwas wspieram drożdżami)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- garść ugotowanych poduszonych ziemniaków (dzięki temu chlebek jest jeszcze bardziej sprężysty i długo świeży)
- 400g mąki pszennej, polecam Szymanowską 750 (przesiewam kubkiem z Pepco)
- 200g dowolnej mąki pełnoziarnistej, fajna jest orkiszowa. Można też samemu zmielić ziarno żyta, pszenicy czy orkiszu
- na mąkę z jednej stony płaską łyżkę cukru a z drugiej tyle samo soli (trzeba na mąkę żeby sól ani cukier nie dotykały drożdży i się nawzajem, takie czary)

Obrazek

Dodatkowo dodaję w zależności od kaprysu
- 200g słonecznika
- albo 10g kminku
- lub z 200g maku
- czarnuszkę
- orzeszki ziemne, włoskie, laskowe (bez skorupek)
- otręby
- płatki owsiane
- czy co tam mi do łba strzeli
- albo nic i też dobrze

Przed chwilą ustawiłem maszynkę tak żeby zapach pieczonego chlebka wybudził mnie ze snu czego i Wam z całego serca życzę!

ps. maszyna i dłutko bez problemu mieszczą się w canoe. Dłutko po to aby sobie wyrzeźbić w jakimś starym pniaku gniazdko 230V do podłączenia maszynki. Nie należy rzeźbić w żywych pniach bo to niehumanitarne i wielce sprzeczne z szeroko pojętą ideą zdrowego canoeingu.

Autor:  eltech [ 22 sie 2015, o 19:31 ]
Tytuł:  Re: Chleb

super chlebek CI wyszedł i bardzo smakowicie ( apetycznie ) wygląda.
Podeślij mi tu zaraz kromala ze swojskim smalczykiem i koniecznie z buteleczką Twojego piwa. :brawo: :brawo: :brawo: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Autor:  ManaT [ 23 sie 2015, o 10:17 ]
Tytuł:  Re: Chleb

Lesiu, Twoja prośba rozkazem dla mnie!

Obrazek

Smacznego ;)

Na piwko musisz trochę poczekać, ale słód już kupiony.

Autor:  eltech [ 23 sie 2015, o 17:55 ]
Tytuł:  Re: Chleb

to ja poproszę właśnie taki zestaw z piwem na następny Konwaliowy :brawo: :brawo: :brawo: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Strona 1 z 2 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/