wodniacy.net http://wodniacy.net/ |
|
Nasze Przepisy http://wodniacy.net/viewtopic.php?f=17&t=54 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | eltech [ 27 sty 2015, o 22:37 ] |
Tytuł: | Nasze Przepisy |
zapraszam do udostępniania wszelakich przepisów kulinarnych ku pożytkowi ogółu A tu pierwsza wrzuta dzięki Sylwusiowi który to podesłał mi ten filmik niestety pod postacią linku bo jeszcze nie działa klawisz z YouTube https://www.youtube.com/watch?v=hE-X3c9yZd0 |
Autor: | Maga [ 29 sty 2015, o 09:28 ] |
Tytuł: | Re: Nasze Przepisy |
Kiedyś podczas działkowego spotkania babskiego zaprezentowałam koleżankom, iż ognisko to nie tylko kiełbasa na kiju... Na reconnet ktoś kiedyś rzucił hasło: jajko w wydrążonym ziemniaku. A że ja lubię eksperymenty, zatem: 1. Ziemniakom odcinamy górę, czapeczki czekają na później. Wydrążamy ziemniaki (środków się nie wyrzuca, środki się potem piecze w folii i zjada...): Prawda, że ślicznie? 2. Bełta się żółtka - z przyprawami, jakie się chce, sól, pieprz, papryka, jakieś zioła: 3. Wydrążone ziemniaki napełnia się żółtym bełtem: 4. Czapeczki przytwierdzamy ziemniakom za pomocą wykałaczek: 5. Pakujemy dziady do folii: 6. Bezlitośnie wkładamy do żaru: 7. Zajadamy ze smakiem : |
Autor: | ewa [ 29 sty 2015, o 09:31 ] |
Tytuł: | Re: Nasze Przepisy |
A jak wbijesz całe jajko, to wyjmujesz zarąbiste jajko na twardo |
Autor: | Czołg [ 29 sty 2015, o 09:32 ] |
Tytuł: | Re: Nasze Przepisy |
Niezłe Maga! Lechu - jak powszechnie wiadomo lubię jaja, więc będę naciskał na wypróbowanie powyższego |
Autor: | ewa [ 29 sty 2015, o 09:40 ] |
Tytuł: | Re: Nasze Przepisy |
Nie robiłeś wcześniej takich jajek? |
Autor: | Czołg [ 29 sty 2015, o 10:03 ] |
Tytuł: | Re: Nasze Przepisy |
Ni |
Autor: | eltech [ 29 sty 2015, o 11:42 ] |
Tytuł: | Re: Nasze Przepisy |
no - w kartoflu to i ja jaja nie robiłem Czołgu w wolnej chwili na spływie zrobimy Maguś - bardzo fajny przepis - dzięki |
Autor: | Turabat [ 28 lut 2015, o 19:12 ] |
Tytuł: | Re: Nasze Przepisy |
A robił ktoś podpłomyki/naleśniki z ogniska? Prosta sprawa - mąka, woda i jajko - rozbełtać do "spływającej" z łyżki konsystencji. Duży pieniek rozłupany na 4, a jak nie mamy pieńka, to cztery równej długości grube kawałki drewna, które ustawiamy tak ja na poniższym zdjęciu. Ogień rozpalamy w środku, pomiędzy pieńkami jak najniżej ziemi - jak sie rozpali, to płomień przypomina trochę palnik. Potrzebny jeszcze płaski kamień i mamy już wszystko co potrzebne do szczęścia. Naleśniki w smaku przypominają macę. Wyśmienite z dżemem, miodem, nutellą, czekoladą... Możne tez na nich rozpuścić żółty ser. Jak ktoś ma wolną godzinkę na wieczornym biwaku, to polecam - fajna zabawa. |
Autor: | ewa [ 28 lut 2015, o 21:17 ] |
Tytuł: | Re: Nasze Przepisy |
O kurczę, prosty, fajny sposób Ciasto robisz jak do standardowych naleśników? |
Autor: | Czołg [ 28 lut 2015, o 21:46 ] |
Tytuł: | Re: Nasze Przepisy |
Świetny pomysł Turabacie. Brawo za pomysłowość |
Autor: | eltech [ 28 lut 2015, o 22:56 ] |
Tytuł: | Re: Nasze Przepisy |
od szczenięcych lat się takimi pasę Najpierw jako dzieciak u dziadków na piecu węglowym robiłem potem co jakiś czas w domu na patelni ale na ognisku dawno już nie robiłem - muszę powrócić do dawnych przepisów. |
Autor: | Maga [ 1 mar 2015, o 09:46 ] |
Tytuł: | Re: Nasze Przepisy |
Turabat, świetnie to zrobiłeś. Podpłomyki są super, ciasto można też wymieszać z różnymi ziołami My co prawda na patelni, ale na ognisku i w lesie, więc chyba można zaliczyć |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |