Błyskoporek podkorowy - czyli z Łac. Inonotus obliquus
Znajduje się na liście gatunków grzybów objętych ochroną częściową w Polsce.
Ujęty na czerwonej liście grzybów wielkoowocnikowych zagrożonych w Polsce ze statusem „R”- rzadki.
można go znaleźć na wielu drzewach liściastych a w szczególności na Brzozach.
Błyskoporek może rozwijać się na pniu przez 30−80 lat
Błyskoporek podkorowy wygląda trochę jak spalony kawałek drzewa. Wystarczy owocnik wysuszyć, pomarańczowe wnętrze z łatwością łapie iskrę od tradycyjnego krzesiwa i można go wykorzysta jako „hubę” do rozpalania ognia.
Największą wartość posiada narośl grzyba zebrana z żywych drzew szczególnie Brzozy, wysuszona na świeżym powietrzu lub w temperaturze 60 st.C, ponieważ zawiera najwyższe stężenie czynnej substancji leczniczej, tj. kwasu poliporowego.
Tak przygotowany surowiec rozdrabnia się lub mieli w młynkach.
Medycyna ludowa co najmniej od XVI wieku znała i wykorzystywała właściwości lecznicze Błyskoporka.
Najczęściej stosowano go w chorobach przewodu pokarmowego, przy bólach jelit, nadkwasocie, owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy,
dolegliwościach śledziony i wątroby oraz w chorobach nowotworowych.
Przywraca siły witalne, poprawia apetyt, korzystnie wpływa na wyniki morfologii krwi oraz ogólnie poprawia kondycję osób cierpiących na schorzenia onkologiczne. Zalecany jest w szczególności chorym na białaczkę, raka żołądka i jelit oraz płuc.
Sposoby przygotowania i stosowania błyskoporka podkorowego były różne
1 ) Błyskoporek należy rozdrobnić i zemleć lub zetrzeć na tarce. Pół szklanki otrzymanej śruty, przypominającej kawę zbożową, zalać litrem wody, zagotować, odcedzić i pić profilaktycznie jedną małą szklankę raz dziennie lub w przypadku choroby 3 razy dziennie.
2 ) Można też ususzonego grzyba zalać wodą i gotować a powstały napar pić jak herbatę.
Jednak potem trzeba Błyskoporka wysuszyć przed następnym użyciem a to nie jest zbyt proste w warunkach polowych.
3 ) 1 łyżkę rozdrobnionej huby brzozowej zalać 350 ml letniej wody. Odstawić na noc. Rano zagotować na wolnym ogniu, odstawić do zaparzenia pod przykryciem na 5 minut, po czym przecedzić i odlać do osobnego naczynia. Pić po 1-2 łyżki odwaru kilkukrotnie w ciągu dnia przed jedzeniem jako środek ogólnie wzmacniający.
4 ) W stanie surowym - Dwa razy dziennie spożywać sproszkowaną czagę w ilości takiej, jaka mieści się na koniuszku noża.
5 ) z popiołu po spaleniu błyskoporka podkorowego przygotować można „wodę mydlaną” o właściwościach dezynfekcyjnych, używaną do mycia przede wszystkim rąk i stóp, ale także całego ciała
Z Brzozy możemy mieć jeszcze parę innych rzeczy ale o tym już innym razem