wodniacy.net http://wodniacy.net/ |
|
Błyskoporek Podkorowy http://wodniacy.net/viewtopic.php?f=18&t=138 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | eltech [ 14 lut 2015, o 21:56 ] |
Tytuł: | Błyskoporek Podkorowy |
Błyskoporek podkorowy - czyli z Łac. Inonotus obliquus Znajduje się na liście gatunków grzybów objętych ochroną częściową w Polsce. Ujęty na czerwonej liście grzybów wielkoowocnikowych zagrożonych w Polsce ze statusem „R”- rzadki. można go znaleźć na wielu drzewach liściastych a w szczególności na Brzozach. Błyskoporek może rozwijać się na pniu przez 30−80 lat Błyskoporek podkorowy wygląda trochę jak spalony kawałek drzewa. Wystarczy owocnik wysuszyć, pomarańczowe wnętrze z łatwością łapie iskrę od tradycyjnego krzesiwa i można go wykorzysta jako „hubę” do rozpalania ognia. Największą wartość posiada narośl grzyba zebrana z żywych drzew szczególnie Brzozy, wysuszona na świeżym powietrzu lub w temperaturze 60 st.C, ponieważ zawiera najwyższe stężenie czynnej substancji leczniczej, tj. kwasu poliporowego. Tak przygotowany surowiec rozdrabnia się lub mieli w młynkach. Medycyna ludowa co najmniej od XVI wieku znała i wykorzystywała właściwości lecznicze Błyskoporka. Najczęściej stosowano go w chorobach przewodu pokarmowego, przy bólach jelit, nadkwasocie, owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, dolegliwościach śledziony i wątroby oraz w chorobach nowotworowych. Przywraca siły witalne, poprawia apetyt, korzystnie wpływa na wyniki morfologii krwi oraz ogólnie poprawia kondycję osób cierpiących na schorzenia onkologiczne. Zalecany jest w szczególności chorym na białaczkę, raka żołądka i jelit oraz płuc. Sposoby przygotowania i stosowania błyskoporka podkorowego były różne 1 ) Błyskoporek należy rozdrobnić i zemleć lub zetrzeć na tarce. Pół szklanki otrzymanej śruty, przypominającej kawę zbożową, zalać litrem wody, zagotować, odcedzić i pić profilaktycznie jedną małą szklankę raz dziennie lub w przypadku choroby 3 razy dziennie. 2 ) Można też ususzonego grzyba zalać wodą i gotować a powstały napar pić jak herbatę. Jednak potem trzeba Błyskoporka wysuszyć przed następnym użyciem a to nie jest zbyt proste w warunkach polowych. 3 ) 1 łyżkę rozdrobnionej huby brzozowej zalać 350 ml letniej wody. Odstawić na noc. Rano zagotować na wolnym ogniu, odstawić do zaparzenia pod przykryciem na 5 minut, po czym przecedzić i odlać do osobnego naczynia. Pić po 1-2 łyżki odwaru kilkukrotnie w ciągu dnia przed jedzeniem jako środek ogólnie wzmacniający. 4 ) W stanie surowym - Dwa razy dziennie spożywać sproszkowaną czagę w ilości takiej, jaka mieści się na koniuszku noża. 5 ) z popiołu po spaleniu błyskoporka podkorowego przygotować można „wodę mydlaną” o właściwościach dezynfekcyjnych, używaną do mycia przede wszystkim rąk i stóp, ale także całego ciała Z Brzozy możemy mieć jeszcze parę innych rzeczy ale o tym już innym razem |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |