wodniacy.net

usiądź przy naszym ognisku
Teraz jest 28 mar 2024, o 10:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sty 2015, o 10:55 
Offline
admin-moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sty 2015, o 21:53
Posty: 5660
Lokalizacja: Ząbki
no to masz dar przekonywania :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
ALBUM ZE ZDJĘCIAMI
BLOG - ELTECHOWE PODRÓŻE


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sty 2015, o 11:06 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 sty 2015, o 20:38
Posty: 1359
Lokalizacja: Warka, Warszawa
Sławek... napisał(a):
Trochę czasu mi zajęło tłumaczenie, że długi niebieski kajak jaki przypadkiem zobaczyła na zdjęciu to ten sam co krótki czerwony, który widziała wcześniej ;)

Hahahaha, oplułem monitor :lol: :lol: :lol:

Muszę sprawdzić jak będzie z moją :lol: Czy (kiedyś jak kupię) da się przekonać że Sekatex to Ubot, którego kiedyś sprzedałem i wrócił jak pies do domu bo mnie kocha :lol: :lol: :lol:

_________________
http://kajakczolgowy.blogspot.com

Grupa Kajakowa "MENAŻA 07"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sty 2015, o 11:55 
Hehe, pamiętaj, że jak wszędzie najważniejsza jest konsekwencja ;)


Góra
  
 
PostNapisane: 28 sty 2015, o 13:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sty 2015, o 23:17
Posty: 238
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Haha widzę, że sposoby są naprawdę dobre :D

Sklep z kociołkami (Tyle, że to nie ten ale kociołki te same) http://kociolkowanie.pl/ w Sulejówku. Czołgu masz trochę daleko..

A ten, w którym z ojcem kupowałem kocioł to chyba ten..

ul. Połczyńska 121/125
01-377 Warszawa
Telefon: +48 661 12 12 61

http://www.hungaricum.pl/

Na zloty forumowe polecam zrobić zrzutkę i kupić ten 50 litrowy :lol:

_________________
eltechowe.blog.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sty 2015, o 23:16 
Offline
admin-moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sty 2015, o 21:53
Posty: 5660
Lokalizacja: Ząbki
Dokładnie - Młody dobrze podał sklep - to był ten Hungaricun

_________________
ALBUM ZE ZDJĘCIAMI
BLOG - ELTECHOWE PODRÓŻE


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sty 2015, o 00:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sty 2015, o 23:17
Posty: 238
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Już myślałem, że dobrą pojemność kotła podałem :roll:

_________________
eltechowe.blog.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 wrz 2015, o 16:06 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 sie 2015, o 14:22
Posty: 25
Lokalizacja: Poznań
tak smakowicie to opisujecie, że w końcu się złamałem i też sobie kupiłem :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 wrz 2015, o 18:03 
Offline
admin-moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sty 2015, o 21:53
Posty: 5660
Lokalizacja: Ząbki
Jak Ci testy poszły - opisz, pochwal się wrzuć zdjęcia żarełka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
ALBUM ZE ZDJĘCIAMI
BLOG - ELTECHOWE PODRÓŻE


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 wrz 2015, o 20:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 sie 2015, o 14:22
Posty: 25
Lokalizacja: Poznań
musi kurier najpierw przywieźć, bo dziś zamówiłem :lol: :lol: :lol:
(no i jak wrócę z Warty w przyszłym tygodniu :mrgreen: )


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 wrz 2015, o 22:32 
Offline
admin-moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sty 2015, o 21:53
Posty: 5660
Lokalizacja: Ząbki
no to czekam na relację

_________________
ALBUM ZE ZDJĘCIAMI
BLOG - ELTECHOWE PODRÓŻE


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 wrz 2015, o 18:21 
Offline
admin-moderatorka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sty 2015, o 23:32
Posty: 2207
Lokalizacja: Pólka Raciąż
też czekam :tupu:

_________________
To dobrze – powiedziała Mi. – Mały drań jest o wiele lepszy, bo łatwiej go stłuc


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 paź 2015, o 23:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sty 2015, o 23:56
Posty: 570
Lekko w temacie, albo i poza....


Kiedyś tam była mowa o przypalankach , o innych tam wartościach smakowo pożytecznych ....



W dniu dzisiejszym mój własny Syn powiedział tak :


Ten rok jest stracony,bo nie miałem okazji żreć jadła z kociołka na spływie... i nic nie zastąpi tego jadła , z jakiegokolwiek materiału by nie był kociołek ,byle był na spływie ...

Nie komentujcie proszę .....

Pozdrawiam Wszystkich :D

_________________
idę do Edo .... na pieszo


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 paź 2015, o 12:45 
Offline
admin-moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sty 2015, o 21:53
Posty: 5660
Lokalizacja: Ząbki
Sylwuś - i powiedz mi jak tego nie komentować - toż to święta prawda :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :brawo: :brawo: :brawo:

_________________
ALBUM ZE ZDJĘCIAMI
BLOG - ELTECHOWE PODRÓŻE


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 paź 2015, o 20:22 
Offline
admin-moderatorka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sty 2015, o 23:32
Posty: 2207
Lokalizacja: Pólka Raciąż
Nie komentuję Sylwuś... U nas to samo...

_________________
To dobrze – powiedziała Mi. – Mały drań jest o wiele lepszy, bo łatwiej go stłuc


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 paź 2015, o 13:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lut 2015, o 21:34
Posty: 179
Lokalizacja: Górna Wisła
Kociołek jak ma być stacjonarny,
to najlepszy emaliowany węgierski z łuskowatą emalią od wewnątrz(wspaniale się na niej smaży).
Kociołek to małe piwo,bardziej się liczy wkład :lol: :lol: :lol: .
Najważniejsza jest słonina-węgierska,wędzona z mangalicy-palce lizać.
Praktycznie bez takiej słoniny szkoda zaczynać węgierskiego kociołkowania ;) .
Jadę jeszcze w październiku do Miszkolca i przywiozę parę kilogramów,
bo mi się kończy i do tego oczywiście cudowną kaloczajską paprykę.
Nawiasem mówiąc;ciekawe dlaczego ta słonina może leżeć kilka miesiecy w lodówce
i się nie psuje ani żadne zapachy do niej nie przechodzą?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 paź 2015, o 13:58 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2015, o 14:53
Posty: 483
Bo jest wędzona :lol: :lol: :lol:
nawiasem mówiąc ;) bardzo łatwo samemu taką zrobic, ja często na działce wędzę połcie kupione na wsi, wychodzą nawet lepsze ;)

Byłem dwa tygodnie temu w Budapeszcie i nawiozłem 6 razy po kilowym połciu wędzonej: paprykowanej, czosnkowanej, kminkowanej.
Do tego sporo podsuszanej paprykowanej kiełbasy, którą uwiebiam i oczywiście pasty paprykowe bez, których w mojej kuchni ani rusz

Obrazek

Gdy mi zapasy topnieją zaopatruję się w Warszawie na Saskiej Kępie na ulicy Zwycięzców 13
http://papryka-salami.pl/

wszystko jest ale przebicie razy dwa :evil:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 paź 2015, o 14:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lut 2015, o 21:34
Posty: 179
Lokalizacja: Górna Wisła
Wędzone niczego nie załatwia,ta słonina jest niepowtarzalna.
Nie tylko smak ale także konsystencja,mangalica to kulinarne cudeńko
i trudno go dostać.
Ja też wędzę słoninę i załatwiam taką na 6cm grubości ale to nie to.
Te papryki w tubce są niezłe ale dużo lepsza jesp papryka w słoikach
jednak do kaloczajskiej żadna się nie umywa,
jest najlepsza,ale i najdroższa :lol: .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 paź 2015, o 14:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2015, o 14:53
Posty: 483
Jak nie załatwia, od lat stosuje się wędzenie i suszenie wędlin, ryb, serów nie tylko dla walorów smakowych ale także by wydłyżyc termin do spożycia.
Wędzę od lat, na forach wędzarniczych zęby zjadłem... ;) Może się spotkamy na spływie niepodległości to przywiozę własną wędzoną w lipcu kiełbasę (świeżutką i pachnącą).
Moja słonina wychodzi lepsza od kupnej, widocznie jeszcze wszystko przed Tobą ;) chociaż mangalicy chyba nie jadłem :oops:

polecam tę grupę na fb - wiele się można nauczyc:
https://www.facebook.com/groups/1690737 ... 4/?fref=nf


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 paź 2015, o 20:24 
Offline
admin-moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sty 2015, o 21:53
Posty: 5660
Lokalizacja: Ząbki
Maciek dzięki - nawet nie wiedziałem że niedaleko mnie jest taki fajny sklep :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :brawo: :brawo: :brawo:

_________________
ALBUM ZE ZDJĘCIAMI
BLOG - ELTECHOWE PODRÓŻE


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 paź 2015, o 09:04 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lut 2015, o 21:34
Posty: 179
Lokalizacja: Górna Wisła
Maćku zapoznasz się z słoniną z mangalicy i zrozumiesz że byłeś w błędzie.
Wędzenie wędzeniem,ale to nie wszystko,klasa materiału to świnia(17-to wieczna ;))
i jej karma,oparta na żołędziach i orzeszkach bukowych.
Żadna inna wędzona słonina nie jest w stanie utrzymać swoich walorów,
przez taki czas i żadna nie ma takiej klasy.
Postaram się zabrać ją na wspólny spływ.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL